Pontiac, amerikanskt bilmärke som sedan 1926 ingår i General Motors. Märket har fått sitt namn av indianhövdingen Pontiac. Fram till 1956 var av denna anledning var Pontiac som varumärke tydligt indianinspirerat, något som bland annat syntes i märkets logotyp och modellnamnen, ex. Pontiac Star Chief.
Sedan 1957, i och med introduktionen av Bonneville, har Pontiac profilerats genom sina högprestandamodeller, som GTO och Firebird. Bilarna tillhör mellanklasssegmentet på den amerikanska marknaden med en lite lyxigare framtoning än en Chevrolet, men billigare än motsvarande Oldsmobile eller Buick.
Pontiac GTO
introducerades 1964 som ett utrustningspaket för LeMans/Tempest. Genom att sätta den kraftfulla 389-motorn från Bonneville i en (ur amerikansk synvinkel) liten kaross, hade Pontiac startat muskelbilsepoken.
Pontiac Firebird
presenterades 1967 och var tillsammans med Chevrolet Camaro GM:s svar på Ford Mustang. Med formgivning och motortillval som starkt påminde om vad som erbjöds till LeMans/Tempest, men i ett mindre och sportigare chassi, baserat på Chevrolet Nova och delat med Camaro, var succén given. Modellen konkurrerade med bilar som Mercury Cougar och Dodge Challenger.

Pontiac Firebird var en Pontiacmodell som tillverkades mellan 1967 och 2002. Pontiac Trans Am är en variant av Firebird, men räknas ofta som en egen bilmodell.

Firebird fanns i både kupé- och cabrioletversioner. Modellen delade grundkaross och många tekniska lösningar med systermodellen Chevrolet Camaro, och konkurrerade i den lyxigare delen av muskelbilsklassen med bilar som Mercury Cougar och Dodge Challenger. Modellen var Pontiacs svar på Ford Mustang som lanserades 1964, vilka utgjorde en ny typ av mindre amerikanska bilar som skulle tilltala ungdomen.Pontiac hade längre skissat på en helt egen modell men GMs ledning tvingade till slut Pontiac att utgå från systermärket Chevrolet Camaro. Bilen tillverkades i två karossversioner, som coupé och cabriolet. Motoralternativen var många när bilen lanserades. Från rak 6:a upp till 400 cui (kubiktums) V8:a. Likaså både manuell eller automatisk växellåda.
 
  Pontiac, född ca 1720, död 1769, indianhövding av ottawafolket. Pontiac kämpade på Frankrikes sida i kriget mot Storbritannien i Nordamerika 1754–63 och lyckades efter Frankrikes nederlag att samla 18 olika indianfolk till gemensam kamp mot britterna ("Pontiac's War") och erövra tio av de tolv brittiska fort som uppförts från Ontariosjön till Mississippi. Han misslyckades dock med att erövra Detroit och tvingades sluta fred 1766.
  Pontiac, stad i delstaten Michigan, USA; 68 900 inv. (1999). Pontiac, som ligger 40 km n.v. om Detroits centrum och ingår i dess storstadsområde, har en omfattande biltillverkning
(General Motors Corporation) jämte kompletterande industrier för verktygsmaskiner, biltillbehör m.m. Pontiac grundades 1818 och namngavs efter indianhövdingen Pontiac.

Inga ramar? Klicka här!